Behandelvormen

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve Gedragstherapie gaat ervan uit dat niet de situatie bepaalt hoe je je voelt maar hoe je denkt over de situatie. Als je een presentatie moet geven en denkt dat je een black-out  gaat krijgen, zul je je waarschijnlijk meer gespannen voelen dan wanneer je denkt dat het wel goed gaat komen. Vaak heb je bepaalde denkpatronen die steeds terugkomen in verschillende situaties. Bij cognitieve gedragstherapie sporen we je denkpatronen op, waarna je gaat leren om realistischer te gaan denken. Daardoor zal je gevoel ten positieve veranderen. Waar nodig kunnen we ook bepaalde vaardigheden (zoals voor jezelf opkomen) trainen waardoor je je gedrag kunt veranderen.

Schematherapie

Schematherapie (SFT ofwel Schema Focused Therapy) gaat ervan uit dat je door aanleg en dingen die je meemaakt bepaalde patronen of valkuilen ontwikkelt, die ervoor zorgen dat je in je volwassenheid steeds tegen dezelfde dingen aanloopt. Een voorbeeld is het schema minderwaardigheid, wat bijvoorbeeld op kan spelen op het moment dat een vriendin op het laatste moment een afspraak afbelt waar jij je zo op hebt verheugd. De meeste mensen zijn in zo’n situatie teleurgesteld of misschien geïrriteerd maar als je écht uit je doen bent en het voelt alsof ‘niemand jou de moeite waard vindt’ kan dat het signaal zijn dat er een valkuil getriggerd wordt. In de therapie gaan we op zoek naar jouw valkuilen en het ontstaan daarvan en gaan we proberen dat jouw ‘gezonde volwassene’ een weerwoord kan gaan bieden tegen je valkuilen. Tijdens de behandeling worden er gevoelsoefeningen gedaan (experiëntiële oefeningen), en vaak later in het proces ook cognitieve- en vaardigheidsoefeningen.

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een behandeling die vooral toegepast wordt bij PTSS gerelateerde klachten maar ook als onderdeel van een integratieve psychotherapie bij bijvoorbeeld klachten rondom je zelfbeeld of angstklachten. Bij EMDR wordt de lading van negatieve ervaringen als het ware ‘opgeruimd’ waardoor je in het dagelijks leven minder tegen dingen aanloopt. Dingen krijgen een plekje voor je.

MBT

Mentaliseren kan iedereen. Het betekent het aandacht hebben voor je eigen binnenwereld (gevoel, gedachtes, neiging om te doen enzovoorts) en ook voor die van de ander. Als de spanning toeneemt, met name bij mensen die het dichtst bij staan, verliezen we het vermogen tot mentaliseren ook allemaal wel eens. Wat kan gebeuren is dat je doorschiet naar afstand nemen van je gevoel (in je hoofd gaan zitten bijvoorbeeld) of dat je juist overspoeld wordt door je emoties. Vaak zijn er bepaalde patronen te ontdekken in wanneer het ‘mis gaat’. Je ontwikkelt dit mentaliserend vermogen in je jeugd en wanneer er problemen zijn in de hechting kan het zijn dat je bij regelmatig doorschiet naar het niet voelen of de overspoeling. In Mentaliseren Bevorderende Therapie leer je stapje voor stapje bij meer spanning te kunnen blijven mentaliseren. In de relatie met je therapeut kun je oefenen met je patronen.

Mindfulness

Mindfulness is een op het Boeddhisme gebaseerde behandelvorm die gekenmerkt wordt door het met aandacht dingen doen en je bewust leren zijn van wat er in je lichaam (gedachtes, emoties, lichamelijke gewaarwordingen etc.) gebeurt zonder daar direct iets aan te hoeven veranderen. Het kan helpen als je wil leren wat milder te zijn voor jezelf. Meestal gebruik ik deze behandelvorm als onderdeel van een integratieve therapie.

Voor meer uitleg over de verschillende behandelvormen kun je kijken bij het kopje Links